Winterklaar maken van uw tuin

Winterklaar maken van uw tuin

Het is nu bij uitstek de tijd om uw tuin winterklaar te maken.

Het is nu bij uitstek de tijd om uw tuin winterklaar te maken. Als u het nu goed doet, dan heeft u in het voorjaar weer veel plezier van uw prachtige tuin!

Vrijblijvend advies bij u thuis voor het onderhoud van uw tuin

Wie meer wil weten over een optimale tuinvoorbereiding voor de winter kan vrijblijvend advies vragen. Ik kom persoonlijk bij u thuis om samen met u uw tuin te bekijken en te bepalen wat nodig is om uw tuin winterklaar te maken.

Wintertuin

15 Tuinideeën voor de winter

Jouw tuin is het grootste deel van het jaar een heerlijke plek om te verblijven. De geur van versgemaaid gras, fris-groene bladeren aan de bomen en opkomende bloemen in de vroege lente: een heerlijk gevoel. Dat gevoel wil je natuurlijk ook in de winter vasthouden. Want waarom zou je ‘s winters niet ook van je tuin kunnen genieten? Daarom hebben wij 15 tuinideeën voor de winter op een rijtje gezet, zodat je ook onder winterse omstandigheden plezier hebt en houdt van je tuin!

Tip 1: Breng kleur in je tuin

Als de bladeren van de bomen zijn, de meeste planten hun blad hebben laten vallen en alle zomerbloeiers zijn uitgebloeid, ziet je tuin er vaak van kaal, kil en grijs uit. Fleur jouw tuin op met wintergroene en winterbloeiende planten, zodat het toch kleurig blijft in de border. Denk aan de Helleborus (ook wel kerstroos genoemd), de Skimmia (wintergroene en -bloeiende struik), de Viburnum (bekend als de sneeuwbal) en de Hulst. Naast zijn opvallende groene bladeren zit de Hulst vaak vol met felrode besjes. 

Tip 2: Het winterklaar maken van je tuin

Vaak ben je voor de winter druk bezig met het winterklaar maken van je tuin. Vraag je tijdens het snoeien altijd af of het nu het juiste moment is of dat je toch beter kunt wachten tot het vroege voorjaar. Voor vaste planten is het afgestorven blad namelijk een jas van bescherming in de winter. Als je je tuin niet helemaal kaal maakt zorgt dit in de winterperiode met vorst en sneeuw vaak voor prachtige plaatjes.

Tip 3: Bescherm planten die minder goed tegen de kou kunnen

Planten die vast in je border staan bescherm je het best met een hoes, om de bladeren te beschermen. Mediterrane en tropische planten kun je inpakken met jute of vliesdoek, eventueel gevuld met hooi. Planten die in een pot staan bescherm je door noppenfolie om de pot te wikkelen, de kou dringt zo minder snel door tot de wortels. Wanneer je er ruimte voor hebt is het aan te raden kwetsbare planten binnen te laten overwinteren.

Tip 4: Zorg voor een fijn zitplekje

Een typisch tuinidee voor de kouden dagen! Buiten zitten hoef je namelijk echt niet alleen in de zomer te doen. Met een overdekt terras of aanbouw met een haard, kachel of vuurplaats heb je ook ‘s winters een aangename plek, door simpelweg de inrichting van zomer- naar winterlook te transformeren. Vergeet dan ook vooral de warme dekens niet!

Wintersfeer in je tuin

Tip 5: Kleed je tuin en terras aan met winterse accessoires

Zo zorg je voor een warme sfeer. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes, voederhuisjes, kaarsen, kussens en dierenvellen. Ook wat extra verlichting geeft snel meer sfeer. Vul bijvoorbeeld een mand met dennenappels en takken, drapeer er wat buiten(kerst)verlichting doorheen en je decoratie is compleet. Ook houten of rieten stoelen kunnen best lang buiten blijven staan. Wanneer ze beschut en onder een afdak staan kunnen ze zelfs het hele jaar buiten blijven. Kleed ze aan met warme kussens en dekens en je haalt direct wat warmte in je tuin.

Tip 6: Met verlichting maak je eyecatchers van je planten

Een goed voorbeeld is de Physalis, beter bekend als de lampionplant. Steek een lichtje in iedere lampion voor een sfeervol resultaat. Wintergroene of -bloeiende struiken kunnen ook met een spotje extra onder de aandacht gebracht worden. Deze groene tuinideeën kunnen natuurlijk het hele jaar worden uitgevoerd.

Tip 7: Dek een eventuele composthoop af

In het najaar en de winter kan het in ons land nogal eens regenen. Dek daarom je composthoop af. Een teveel aan water zorgt er namelijk voor dat de composthoop uitspoelt, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Tip 8: Winters onderhoud van je gazon

Bij temperaturen onder de 6 graden stopt het gras met groeien. Zorg dat je het gras tijdens de laatste maaibeurt van het seizoen niet te kort maait. Houd een lengte van zo’n 5 centimeter aan. In de winter worden extra voedingsstoffen niet opgenomen door het gazon. Wel belangrijk is het bekalken van je gazon. In de winter wordt de bodem blootgesteld aan zware, gure en winterse omstandigheden. Door kalk toe te voegen voorkom je een daling van de pH-waarde (zuurtegraad) en worden plantcellen direct sterker. Kalk geeft aan je gazon eigenlijk een zelfde bescherming als calcium aan onze botten.

Tip 9: Jouw vijver in de winter

Bevroren vijver

Wanneer de watertemperatuur van de vijver onder de 8 graden duikt moet je stoppen met het voeren van eventueel aanwezige vissen. Vissen hebben namelijk hun energie nodig om de kou te overleven en gaan als het ware in ruststand. Op dat moment gaan ze op de bodem liggen. Het is wel aan te raden een luchtpomp in je vijver te plaatsen, dit zorgt voor een betere waterkwaliteit in de winter en helpt de vissen de winter door. Let wel op dat eventuele leidingen (van filters en dergelijke) niet kunnen bevriezen, door ze goed te isoleren. Als er tijdens een vorstperiode veel sneeuw op het ijs valt, haal dit dan weg. Zo zorg je voor voldoende lichtinval in de vijver. Doe dit wel voorzichtig, zodat je de rust van de vissen niet verstoord.

Tip 10: Help dieren in jouw tuin de winter door

In iedere tuin leven dieren, die kunnen in de winter wel wat extra hulp gebruiken. Om de vogels een beetje te helpen kun je vogelvoer ophangen, een lange pindaslinger of pindakrans. Wanneer je de vogels ook van water wilt voorzien is een bakje water voldoende. Span hier wel een netje overheen. Hiermee voorkom je dat vogels gaan badderen, waardoor ze kunnen bevriezen.

Tip 11: Bereid een weelderige bloemenpracht in de lente voor

Voorbereiding voor een bloeiende lente

Door in de vroege winter bollen in je tuin te plaatsen tref je voorbereidingen voor een prachtige bloemenzee in de lente. Het is echt genieten als de bollen knopje voor knopje bloemen beginnen te geven.

Tip 12: Behandel groene aanslag op tijd

Door groene aanslag op je tegels voor de echte kou te behandelen voorkom je gladheid in de winter. De groene laag kan namelijk verraderlijk glad worden! Verwijder ook op tijd de groene aanslag van je houten tuinmeubelen, om te voorkomen dat het invreet. Dit kan met een hogedrukreiniger of gebruik een pH-neutraal middel.

Tip 13: Snoei niet teveel voor de winter

Want juist in de winter krijgen planten met een wintersillhouet, zoals hortensia’s en siergrassen, dankzij sneeuw en rijp een sprookjesachtig uiterlijk. En dat wil je eigenlijk niet missen! Houtachtige gewassen kunnen echter wel prima gesnoeid worden zolang het niet vriest. Let er bij het snoeien wel extra op dat je geen bomen snoeit die vroeg in het voorjaar bloeien, dan knip je er namelijk al snel bloemen uit.

Tip 14: Verwijder blad van je gazon

Verwijder blad zoveel mogelijk van je gazon. Een goede tip: wanneer het gras geen licht en lucht meer krijgt sterft het af. Door het gebrek aan luchtcirculatie kunnen zelfs schimmelziektes optreden, iets wat je graag wilt vermijden! Een beetje zorg voor je gazon in het najaar en de winter zorgt voor een mooie, groene graslaag in de lente.

Tip 15: Vergeet je tuinslang niet op te bergen

Bevroren kraan in de winter

Door je tuinslang op tijd leeg te laten lopen, op te laten drogen en weg te leggen, voorkom je dat deze kapot vriest in de winter. Zorg dat de slang echt helemaal leeg is, anders kan water dat is blijven staan alsnog bevriezen.

Bron: TS24

Auteur: Floris Geessinck, www.ts24.nl

Interesse om uw tuin winterklaar te maken?

Wilt u advies voor het onderhoud van uw tuin? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Meer informatie over Tuinen >>

Delen: